V46 052 "Szöcske"

V46 052 "Szöcske"
V46 052 "Szöcske"
V46 052 "Szöcske"
V46 052 "Szöcske"

1/87 Méretarányú kis szériás sárgaréz mozdony (fotómaratás) analóg, 4db hajtott tengely, 8 tűs dekóderfoglalat, menetirány szerinti világítás (LED)

A 140 000 ft analóg.

 

140 000 Ft
A vásárlás után járó pontok: 1 400 Ft
Nincs raktáron
Rendelhető
szállítás 5-10 munkanap
Nincs raktáron
Nincs raktáron
Értesítést kérek, ha újra lesz raktáron
Kedvencekhez
Nyomtat
E-mailes rendelés
Részletek
Hasonló termékek
Adatok / Cikkszám
Részletek

A MÁV V46 sorozat a MÁV részére 1983 és 1992 között szállított, legnagyobb darabszámú, 800 kilowattos villamostolatómozdony-sorozat. Becenevei: „Szöcske”, „Csöpi”, „Hifi-torony”, „Kis Gigant”. A 2011-ben megjelent új pályaszámozási rendszer szerinti pályaszáma: 460-as sorozat.

Előzmények[szerkesztés]

Magyarország kőolajból hagyományosan importra szorult, így a dízelüzemű vontatójárművek használata sok esetben gazdaságtalan vagy éppen kényszermegoldás volt. Az 1973-as olajválság, majd az olajár többszöri kedvezőtlen alakulása okán a Magyar Államvasutak 1980-as évek elejére megvizsgálta annak lehetőségét, hogy milyen módon lehetne a tolatási feladatokat gazdaságosabban elvégezni.

A villamos tolatómozdony igényét a következő felmérésekkel támasztották alá: a vasúthálózat 21%-a volt villamosított az érintett időszakban, az áruforgalom 56%-a ezeken a vonalakon zajlott, ám a villamos tolatási műveletek aránya mindössze 3% volt. A számítások szerint az ország összes tolatási műveletének 15–20%-át azonnal, teljes mértékben ki lehetett volna váltani tisztán villamos tolatással. Így merült fel az igény egy kimondottan ilyen célú mozdony megalkotására, amelyet természetesen a Ganz–MÁVAG tervezett meg a magyar vasút számára.

Története[szerkesztés]

A V46-os mozdonysorozatot a villamosított rendező-pályaudvarokon történő dízelmozdonyos tolatás kiváltására rendelte meg a MÁV, viszont ezek a villanygépek nagyszerűen beváltak a budapesti állomások közötti teherforgalom lebonyolításában, a nagyobb csomópontok környékén a kisebb terhelésű tehervonatok továbbításánál, valamint a személypályaudvarok személykocsi-rendezési munkáiban is. Vonatfűtésre ugyan nem képesek, de nyári időszakban rövidebb személyszállító vonatokon élén is előfordulnak. A sokrétű feladatkör ellátásával a V46-os a Ganz–MÁVAG mozdonygyár egyik legsikeresebb sorozata lett.

Az első öt mozdony 1983-ban épült, majd a tapasztalatok alapján megváltoztatott fékberendezéssel 1986-ban újabb 15 darabot, 1988-ban 25 darabot, 1991-ben pedig 15 darabot gyártottak. Az összesen 60 gépből álló mozdonysorozat összes példánya a MÁV állagát képezte 2016-ban.

A sorozat gépei Budapest-Ferencváros, Dombóvár, Győr, Miskolc, Nyíregyháza, Szeged, Székesfehérvár, Szolnok és Szombathely telephelyek között vannak szétosztva.

A 460-as sorozat vonóerő/sebesség jelleggörbéje
A 460-as sorozat vonóerő/sebesség jelleggörbéje

A sorozat viszonylag fiatal korának és a jól sikerült konstrukciónak is köszönhető, hogy eddig egyetlen példányt sem selejteztek a 460-as mozdonyok közül. Sajnos a vasúti árufuvarozás változásai, a magánvasutak térnyerése és a tulajdonos üzleti döntései miatt azonban ezek a mozdonyok megsínylették az új évezredet: 2016-ban a 60 darabos állományból mindössze 33 dolgozott legalább egyszer, több mozdony tartósan letétes (átmenetileg üzemen kívül helyezett gép, amely 48 órán belül újra szolgálatba állítható, ha a vontatási igények megkövetelik), valamint több fenntartásból kivont gép is van, amely alkatrészbázisként szolgál a működő társai számára. 2019-ben az arány tovább romlott, és számos korábban folyamatosan aktív gép is megállt. 2019-től gyakorlatilag az állomány több mint fele inaktív.

A sajnálatosan alakuló körképben némi pozitívumot jelentett, hogy 2019. októberétől a fővárosi Déli pályaudvarról eltávolították az addig ott szolgáló 448-as (korábbi M44-es) sorozatú mozdonyokat, ugyanis a környék lakossága évek óta panaszkodott a dízelmozdonyok okozta zajártalomra. A helyzet kvázi nyertese a 460-as sorozat volt, ugyanis a MÁV felismerte, hogy a Déli pályaudvar tolatási mozgásaihoz nincsen szükség dízelmozdonyokra, így a helyi forgalomból kivont Bobó helyett Szöcske vette át a feladatot. Itt a két Bobó és egy Szöcske helyett összesen kettő darab Szöcske teljesít tolatási szolgálatot, amelyeket Ferencváros adja ki. (Számos felhasználási területen hasonlóképpen lehetőség volna arra, hogy növekedjen a villamosmozdonyokkal végzett tolatási műveletek aránya, de a pályaudvarokon előforduló néhány nem villamosított vágány jelentette aggodalomból kifolyólag, gyakran egész nap a felsővezeték alatt is inkább dízelmozdonnyal dolgoznak.)

Az ár az áfát nem tartalmazza!

Hasonló termékek
Adatok / Cikkszám
Raktárkészlet
NINCS
Cikkszám
MZ008